Olympiatravet 2018

Meddelar några bilder från Olympiatravet.

_DSC0702-1

Kommer in sent till banan. Lagom till montéloppet. Följt från innerplan! Åby är ett enda stort bygge, finns ingen plats. Så man har öppnat upp innerplan för publiken. VIP-känsla. Montéloppet blir spännande. På sista långsidan kopplar Olympic Kronos grepp, springer ifrån med tjugo meter. Men då: Anna Mix, det franska stjärnstoet som legat bak i fältet, vaknar till liv. Visar klassen,  kommer ikapp och drar ifrån till seger.

_DSC0726-2

Åjåjåj. Anna Mix skulle egentligen ha körts av den franske stjärnkusken Adrien Lamy. Men fransmannen missar planet från Paris! Den svenska ryttarinnan Josefin Ivehag får rycka in i sista stund. Och det grejar sig ändå. Tränaren Sofia Aronsson glad, njuter.

_DSC0748-3

Man måste gilla Anna. Det är en häst med karaktär. Det är en bestämd dam, som av någon anledning vägrar att springa på Vincennes. Ta Prix d’Amerique förra året. Anna Mix vägrade att springa iväg från start. Hela eliten med Bold Eagle i spetsen fick snällt vänta. Det blev att åka hem igen med Anna, lite grann som med tjuren Ferdinand. Det är sånt som gör Anna till en kulthäst.

_DSC0825-4

Cocktail Fortuna segrar enkelt i silverdivisionen. Det är spets och slut. I efterhand känns det uppenbart. Varför spikade man inte?

_DSC0859-1

Jerry Riordan är ute och värmer med en av dagens stjärnor och favoriter till att vinna Olympiatravet, Ringostarr Treb. Någon slags dubbelvärmning. Ringostarr Treb är smäcker och skön, Jerry Riordan – inte lika smäcker.

_DSC0867-1

Se. där är han igen! Kungen av Åby.

_DSC0922-8

Fredrik Persson vinner Lady Godivas lopp med Ultra Bright i karaktäristisk stil. Tar ledningen, får press av favoriten Double Exposure på slutrakan – men kontrar och vinner. Det är Stochampionatet-vibbar. Som vanligt med Ultra Bright och Persson har han halva Kalmar med sig i entouraget.

_DSC1003-1

Men nu smäller det. Olympiatravet startar. Många fina hästar i loppet: Day Or Night In, fjolårsvinnaren Lionel, Prix d’Amerique-hästen Ringostarr Treb, Zenit Brick, On Track Piraten, Cruzado Della Noche. Takethem. Men de  insatta visste att det skulle handla om två hästar. Day Or Night In och Johan Untersteiner har spår ett. Skall han kunna hålla upp ledningen och hålla ut Ringostarr Treb? Och var hamnar i så fall Ringo? Får han gå utvändigt? Frågan visar sig bli akademisk. Day Or Night In galopperar i starten, Ringostarr Treb glider enkelt till ledningen. Sedan blir det spel mot ett mål.

_DSC1020-1

Ringostarr Treb och Wim Paal anför fältet i stenhårt tempo. I sista svängen kommer Lionel upp och sätter press. Men det är förgäves. Vinnaren är klar.

_DSC1030-11-3

Åjåjåj. Ringostarr Treb rastar konkurrenterna i världsrekordfart. Det är världsklass. Ringo plötsligt en av favoriterna till Elitloppet.

_DSC1049-12

Det stora segerfirandet. Entouraget, fotografer, sportchefen flockas.

_DSC1052-13

”The boys are back in town.” 

_DSC1068-14

Och se där! Thomas Wassberg. hjältarnas hjälte, dyker upp i vinnarcirkeln. Han som med manliga stavtag och is i skägg förgyllde stunderna för oss svenskar. Det var på åttiotalet, när svenskarna var världens skidkungar. Wassberg, Gunde och Mogren. Innan norskarna tog över. I VM och OS visste man att Sverige alltid hade två av fyra guld säkrade: stafetten och femmilen. De tiderna kommer aldrig igen.

…det finns för övrigt en koppling mellan Wassberg och Anna Mix. Liksom Anna vägrar att springa på Vincennes, så vägrade Wassberg en gång i tiden att ta emot Svenska Dagbladets guldmedalj! Det var först nyligen, trettio år senare, som Wassberg mjuknade och tog emot medaljen. Kommer Anna också att mjukna, kommer hon att springa på Vincennes en gång? Tiden får utvisa.

 

En reaktion till “Olympiatravet 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s