Mr Forsberg: Tear down this wall!

Elitloppspubliken minskade drastiskt i år. Trots kanonväder ska sammanlagt 11 000 färre ha besökt Solvalla under lördagen och söndagen. Det vill säga över fem tusen färre besökare per dag. Det är stora siffror. Kan själv intyga att det kändes tunnare i år. Vad beror tappet på? En möjlig förklaring är att Solvalla har gjort stora ytor mindre lämpade som publikplatser, framför allt vid kurvorna. Man verkar ha byggt om så att tjocka galler nu skymmer sikten. Man ser inte längre banan. För att se något så måste man gå fram till gallret och kika genom spjälorna. Står man längre bak ser man inget. Så här ser det ut:

_DSC2451-7

_DSC2408-3

En demilitariserad zon.

_DSC2407-2

Entusiasternas led tunnas ut.

_PBH7515-1

Det har inte alltid varit så här. Bara för några år sen såg det ut så här. Det var öppet, man kunde ta sin campingstol och sätta sig och se ut över banan.

_PBH7520-1

Här är träbänkarna vid stallbacksingången. Det var bara att slå sig ner, kolla in värmningarna, knåpa på kupongen. Det går inte idag.

_PBH7548-1

Bilderna talar för sig själv.

_PBH7535-1

Det verkar ha funnits en tanke bakom de gamla räckena: publiken ska se banan!

_PBH7669-Redigera-1

_DSC2442-6

Nya tider, strålande tider! För att se något så måste man klättra upp på betongmuren.

_DSC2411-5

Trav bäst på plats? Världens bästa publik betalar 350 kronor för att skaka galler.

_DSC2409-4

De sista entusiasterna?

_DSC2406-1

Mannen med campingstolen – en allt ovanligare syn på Valla.

_DSC2454-8

Fångarna trängs mot stängslet när The Man inspekterar säkerheten på anstalten.

_DSC2476-9

Kommer världens bästa publik i längden att betala 350 kronor för att inte se något? Jag tvivlar. Om man går på fotboll och betalar 350 kronor så förväntar man sig en plats som man kan se matchen ifrån. Ingen betalar 350 kronor för nöjet att vistas på arenaområdet. Så här behöver Solvalla tänka till. Vill man ha 30 000 besökare som betalar 350 kronor? Då måste man ordna 30 000 platser som man kan se banan ifrån. I stället har man gjort tvärtom. Med de nya stängslen har man gjort stora ytor otjänliga som publikplats. Om man gör ytor för två tusen personer otjänliga som publikplats, då kommer man att få två tusen färre besökare. Att vända på denna utveckling bör väl vara en viktig uppgift inför nästa års Elitlopp?

 

4 reaktioner till “Mr Forsberg: Tear down this wall!

 1. När sattes dessa stängsel upp ? Gjordes det i år bör det inte ha påverkat lördagspubliken som rimligen var ovetandes i sådant fall? Samt 5000 får knappast plats i kurvan ? Men håller med i sak, det är direkt förkastligt med denna form av staket ! Varför finns inte transportabla läktare ? Kan ju ha gång under läktaren så människor kan röra sig ?!
  Hursomhaver är det en intressant vinkling som verkligen kan förbättrad /förändrad !

  Gilla

  1. Vet inte när det gjordes: kan ha varit för en eller två år sen. Effekten kanske sätter in nu. Håller med om att Solvalla måste jobba mer med läktarna. Återställ finnläktaren till sin forna glans, gör livet drägligt för mannen med campingstolen.

   Gilla

 2. Jag tror att satsningen av TV4 med all den trav de visade gör sitt till . Man får ju en rätt proffsig upplevelse framför tven numera . Med det går ju inte att jämföra med att vara på plats .

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s