Elitloppet 2018. Försök 1.

Giv plats, giv plats! Det största under travåret tar sin början. Första försöket i Elitloppet.

_DSC2859-1

Alla vet vad som hände förra året. Bold Eagle krossade allt motstånd på nytt världsrekord. Och den klang och jubelföreställning som följde var bland et mäktigaste som upplevts på en svensk travbana. Men finalen slutade som bekant i ett antiklimax. Bold Eagle var av någon mystisk anledning inte att känna igen. Nu har det förunderliga hänt att Bold Eagle kan ta revansch. Samma nummer, samma spår. Det är som klockan har vridits tillbaka, ödet har velat att Bold Eagle får chansen att göra om allt igen och bli hyllad på Solvalla som Den Störste.

_DSC2883-2

Se, där är han! Bold Eagle, med ramboband. Läcker skuttar han fram.

_DSC2895-3

Och se där! Den långväga gästen down under. Maori Time har kommit ända från Australien för att tävla på Solvallas oval.

Fem minuter till start. Hästarna värms. Och nu börjar problemen. Bold Eagle är spänd, stressad. Första starten – skjuts upp. Maori Times kusk är på fel sida om bilen. Två minuter till start. Ny omstart! Up And Quicks öronproppar ur. Jorma Kontio kör av banan. Bold Eagle strular, Franck Nivard inne på innerplan med honom! Det är som om något oförklarligt, infernaliskt spel har börjat verka för att sänka Elitloppet.

_DSC2931-4

Rajesh Face hetsar upp sig. Adrian Kolgjini rycker in och lugnar.

_DSC2943-5

Äntligen! Vingarna fälls in. Bilen accelererar. Starten går iväg. Bold Eagle får en bra start, flyger till ledningen. Men då: omstart! Men hästarna hör det inte! Bold Eagle, Rajesh Face och Maori Time springer femhundra meter innan det blir stopp.

_DSC2950-6

Nu börjar det sorgliga. Bold Eagle nu väldigt stressad. En löddrig, svettig Bold Eagle. Hästens kusk och skötare också extremt stressade, upplever en mardröm. Det är en smått surrealistisk stämning. En mardröm.

_DSC2953-7

_DSC2963-8

Bold Eagle och Rajesh Face, de hästar som sprungit längst i starten och samtidigt de mest upphetsade.

_DSC2970-9

_DSC2997-10

Bold Eagle lugnar sig. Nytt försök. Starten iväg! Bold Eagle för återigen en bra start. Kommer han ta ledningen? Men nej, det är över. Bold Eagle galopperar uppgivet in i första sväng. Elitloppet över.

_DSC3008-11

Franck Nivard vänder upp. Sista fotot av Bold Eagle på en svenska travbana?

_DSC3016-12

Hästarna varvar. ”Skurken” Björn Goop, som orsakat omstarten, sitter i ledningen med Dreammoko, på väg mot final. Bold Eagles skötare på väg mot stallbacken. Lionel går upp bredvid Dreammoko och kopplar greppet. Vinnare nummer 3 LIONEL!

_DSC3034-13

Det är svårt att smälta. Bold Eagle borta. Festen kom av sig. Det finns något mystiskt i det som hänt. Första försöket i år är som en omvänd spegelbild av första försöket förra året. Förra årets försök var bland det högsta höga som upplevts på en svensk travbana. Det som hände i år tillhör det lägsta låga. Bold Eagles närvaro i förra årets Elitlopp skapade en ny kärlek mellan Frankrike och Sverige i travsammanhang. Har detta nu vänts till grus? Vad är det som ligger bakom? Jag ber att få återkomma till denna fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s